Kasvatuslinjat

Hydrophonisten kasvatusmenetelmien edut ovat kiistattomat. Menetelmät ovat yksinkertaisia, työvoimaa sekä kustannuksia säästäviä ja luontoystävällisiä.

Hydrophoninen kasvatus perustuu ohueen ravinneliuoskalvoon, joka virtaa kasvien juuristossa. Siemenet kylvetään ruukkuihin, joissa siementen ja lannoitteiden lisäksi on pieni määrä kasvumultaa tai villaa tukemassa kasvia ja suojaamassa sen juuria. Kylvö tapahtuu suoraan ruukkukennoihin, joissa myös idätys ja alkukasvatus tapahtuvat. Kun kasvit kasvavat, ruukut siirretään sopivin välein rei'itettyihin kasvukouruihin, joiden pohjalla on hitaasti liikkuva ravinneliuospatja. Perinteisesti kourut asetellaan sopiville etäisyyksille kasvatuspöydälle. Kourujen keskinäinen etäisyys määrittyy poimintakokoisen kasvin tarvitseman tilan perusteella, mikä johtaa tehottomaan tilankäyttöön kasvihuoneissa.

GA:n salaattitehtaissa kasvukourut sijoitellaan kasvukentälle kasvin kasvaessa tarvitseman tilan mukaisesti. Kasvien poiminta tapahtuu aina toisessa päässä kasvatuskenttää, mitä kohti kouruja siirretään samalla harventaen niiden keskinäistä etäisyyttä kasvien tarvitseman kasvutilan mukaisesti. Tästä toimintaperiaatteesta seuraa monia mittavia etuja:

Lettucelinepic 02

Edut

Tehokas tilankäyttö, tyypillisesti noin 30 - 40 % enemmän kasveja / kasvihuoneneliö:

  • säästöt lämmössä

  • säästöt valossa

  • säästöt kasvihuonerakenteissa ja automaatiossa

  • säästöt lannoitevedessä sekä veden käsitteluautomaatiossa

Helposti hallittavat materiaalivirrat

  • kasvatusneliöt tehokkaammin käyttöön, tarvitaan vain pienet huoltokäytävät

  • Toimintaa helppo tehostaa ja automatisoida: Kaikki työvaiheet tapahtuvat pienellä alueella istutus ja pakkauspäässä.

  • Kasvihuoneiden tehokas käyttö helposti järjesteltävissä. Laajennukset helppo toteuttaa jälkikäteenkin.

Ennustettava, varma sato 365 päivää vuodessa.

Näillä menetelmillä kasvatettava kasvivalikoima on laaja. Yleisimpiä kasveja ovat erilaiset salaatit, esim. lehti-, jää-, tammenlehvä-, Lollo rosso-, rooman- ja keräsalaatti sekä yrtit, esim. rucola, basilika, sitruunamelissa, tilli, persilja ja ruohosipuli. Kasvit pakataan poiminnan yhteydessä suoraan kuluttajapakkauksena toimivaan pussiin, ja tiputetaan liukuhihnalle mitä pitkin ne kuljetetaan keskitettyyn pakkaamoon, jossa kuljetuspakkaukseen (esim. pahvilaatikko) laitto tapahtuu. Kuluttajapakkaukset voidaan kerätä suoraan pahvi- tai muovilaatikoihin myös suoraan poiminnan yhteydessä kasvatuslinjan päässä.

Lettucelinepic 01

Ominaisuudet

GA:n ruukkukasvilinjat koostuvat tyypillisesti itse kasvatuslinjasta, sen päällä liikkuvasta kourujen palautuskärrystä, kiertokastelujärjestelmästä, taimipöydästä ja sen päällä liikkuvasta kastelurampista. Kasvatuslinjassa kasvukourut on tuettu tukirankenteella, jonka päällä kourut liikkuvat. Tähän rakenteeseen liittyy myös kourujen siirto ja harvennusmekanismi, minkä tarvitsema tekniikka on kaikki keskitetty poimintapäässä oleviin poimintatasojen alle. Poimintapään moduulit ovat esikokoonpantuja, jolloin linjan rakennus itse kasvihuoneessa sujuu nopeasti. Kouruja liikutellaan niiden pohjassa olevasta urasta, useasta eri kohtaa vetämällä. Harvennus tapahtuu pidentämällä vetoakseleita harvennuskohdista vedon aikana. Linja ei vaadi kasvihuoneelta erillisiä perustuksia, kasvualueen jalkojen alle riittävät pienet betonilaatat, poimintapäässä lattiaa tarvitaan noin metrin kaistale kourujen siirtomekanismin kiinnittämiseksi tukevasti.

Panel

Lettucelinepic 03